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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
24/01/2006 |
Data da última atualização: |
22/10/2015 |
Autoria: |
CHAGAS, A. C. de S.; PASSOS, W. M.; PRATES, H. T.; LEITE, R. C.; FURLONG, J.; FORTES, I. C. P. |
Afiliação: |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Título: |
Efeito acaricida de óleos essenciais e concentrados emulsionáveis de Eucalyptus spp em Boophilus microplus |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, São Paulo, v. 39, n. 1/6, p. 247-253, 2002. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Realizou-se um estudo sobre a ação biocida de Eucalyptus citriodora, Eucalyptus globulus e Eucalyptus staigeriana no carrapato Boophilus microplus, buscando-se a produção de acaricidas menos agressivos ao meio ambiente. Os óleos essenciais das três espécies e os concentrados emulsionáveis de E. globulus e E. staigeriana foram testados em cinco concentrações diferentes contra larvas e fêmeas ingurgitadas de B. microplus. Os óleos foram submetidos à análise por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas (CG/EM), a fim de se investigar sua composição. O citronelal é o principal componente do óleo de E. citriodora, sendo responsável por sua ação acaricida. O mesmo ocorre com o 1,8-cineol em E. globulus. Em E. staigeriana existem várias substâncias que agem sinergicamente contra B. microplus. O óleo essencial de E. citriodora matou 100% dos carrapatos a uma concentração média de 17,5%, o de E. globulus a 15% e o de E. staigeriana a 12,5%. Os concentrados emulsionáveis de E. globulus mataram 100% dos carrapatos a uma concentração média de 9,9% e o de E. staigeriana a uma concentração de 3,9%. O desenvolvimento de produtos que possam ser testados a campo e comercializados a preços competitivos serão passos a serem seguidos. Os biocarrapaticidas têm um apelo comercial grande, permitindo controlar B. microplus de um modo menos agressivo ao meio ambiente. |
Palavras-Chave: |
acaricidal-plants; acaricides-; biocides-; essential-oil-plants. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/32633/1/Efeito-acaricida.pdf
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Marc: |
LEADER 02159naa a2200229 a 4500 001 1489161 005 2015-10-22 008 2002 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCHAGAS, A. C. de S. 245 $aEfeito acaricida de óleos essenciais e concentrados emulsionáveis de Eucalyptus spp em Boophilus microplus$h[electronic resource] 260 $c2002 520 $aRealizou-se um estudo sobre a ação biocida de Eucalyptus citriodora, Eucalyptus globulus e Eucalyptus staigeriana no carrapato Boophilus microplus, buscando-se a produção de acaricidas menos agressivos ao meio ambiente. Os óleos essenciais das três espécies e os concentrados emulsionáveis de E. globulus e E. staigeriana foram testados em cinco concentrações diferentes contra larvas e fêmeas ingurgitadas de B. microplus. Os óleos foram submetidos à análise por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas (CG/EM), a fim de se investigar sua composição. O citronelal é o principal componente do óleo de E. citriodora, sendo responsável por sua ação acaricida. O mesmo ocorre com o 1,8-cineol em E. globulus. Em E. staigeriana existem várias substâncias que agem sinergicamente contra B. microplus. O óleo essencial de E. citriodora matou 100% dos carrapatos a uma concentração média de 17,5%, o de E. globulus a 15% e o de E. staigeriana a 12,5%. Os concentrados emulsionáveis de E. globulus mataram 100% dos carrapatos a uma concentração média de 9,9% e o de E. staigeriana a uma concentração de 3,9%. O desenvolvimento de produtos que possam ser testados a campo e comercializados a preços competitivos serão passos a serem seguidos. Os biocarrapaticidas têm um apelo comercial grande, permitindo controlar B. microplus de um modo menos agressivo ao meio ambiente. 653 $aacaricidal-plants 653 $aacaricides- 653 $abiocides- 653 $aessential-oil-plants 700 1 $aPASSOS, W. M. 700 1 $aPRATES, H. T. 700 1 $aLEITE, R. C. 700 1 $aFURLONG, J. 700 1 $aFORTES, I. C. P. 773 $tBrazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, São Paulo$gv. 39, n. 1/6, p. 247-253, 2002.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
18/03/2016 |
Data da última atualização: |
18/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CABRAL, P. G. C.; MACIEL-ZAMBOLIM, E.; OLIVEIRA, S. A. S. de; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, L. |
Afiliação: |
P. G. C. CABRAL, UFV; E. MACIEL-ZAMBOLIM, UFV; SAULO ALVES SANTOS DE OLIVEIRA, CNPMF; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA, SAPC; L. ZAMBOLIM, UFV. |
Título: |
Genetic diversity and structure of Hemileia vastatrix populations on Coffea spp. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Pathology, v. 65, n. 2, p.196-204, Feb, 2016. |
DOI: |
10.1111/ppa.12411 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee leaf rust is the most limiting disease for coffee cultivation in Brazil. Despite its importance, relatively little is known about the genetic diversity of Hemileia vastatrix, the rust causal agent. In this work, the DNA from 112 monopustule isolates from different geographic locations and coffee genotypes were analysed by amplified fragment length polymorphisms (AFLP). The objectives were to assess the influence of the host and geographic origin on the diversity and population differentiation in H. vastatrix. The fungal population showed a low level of genotypic diversity. Gene diversity (h) was 0027 and the hypothesis of random mating in the total population was rejected, but evidence for recombination was found for two subpopulations (São Paulo and Parana). The analysis of molecular variance revealed that 90% of the genetic distribution of the pathogen occurs among isolates within the subpopulation (states or host of origin). There was no correlation between geographic and genetic distance (r = 0024, P = 074), which together with the high number of migrants and the low degree of differentiation in populations of H. vastatrix, is consistent with the fact that the inoculum is probably easily dispersed by wind over long distances, allowing dispersal of the pathogen among coffee growing areas in Brazil. Therefore, it is difficult to predict the durability of resistant sources to coffee rust. The recommendation for the breeding programmes is thus to incorporate multigenic resistance as a control strategy. MenosCoffee leaf rust is the most limiting disease for coffee cultivation in Brazil. Despite its importance, relatively little is known about the genetic diversity of Hemileia vastatrix, the rust causal agent. In this work, the DNA from 112 monopustule isolates from different geographic locations and coffee genotypes were analysed by amplified fragment length polymorphisms (AFLP). The objectives were to assess the influence of the host and geographic origin on the diversity and population differentiation in H. vastatrix. The fungal population showed a low level of genotypic diversity. Gene diversity (h) was 0027 and the hypothesis of random mating in the total population was rejected, but evidence for recombination was found for two subpopulations (São Paulo and Parana). The analysis of molecular variance revealed that 90% of the genetic distribution of the pathogen occurs among isolates within the subpopulation (states or host of origin). There was no correlation between geographic and genetic distance (r = 0024, P = 074), which together with the high number of migrants and the low degree of differentiation in populations of H. vastatrix, is consistent with the fact that the inoculum is probably easily dispersed by wind over long distances, allowing dispersal of the pathogen among coffee growing areas in Brazil. Therefore, it is difficult to predict the durability of resistant sources to coffee rust. The recommendation for the breeding programmes is thus to incorporate multigeni... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Café; Variação genética. |
Thesaurus NAL: |
Coffea. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141425/1/Genetic-diversity.pdf
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Marc: |
LEADER 02171naa a2200217 a 4500 001 2041410 005 2016-03-18 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/ppa.12411$2DOI 100 1 $aCABRAL, P. G. C. 245 $aGenetic diversity and structure of Hemileia vastatrix populations on Coffea spp.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aCoffee leaf rust is the most limiting disease for coffee cultivation in Brazil. Despite its importance, relatively little is known about the genetic diversity of Hemileia vastatrix, the rust causal agent. In this work, the DNA from 112 monopustule isolates from different geographic locations and coffee genotypes were analysed by amplified fragment length polymorphisms (AFLP). The objectives were to assess the influence of the host and geographic origin on the diversity and population differentiation in H. vastatrix. The fungal population showed a low level of genotypic diversity. Gene diversity (h) was 0027 and the hypothesis of random mating in the total population was rejected, but evidence for recombination was found for two subpopulations (São Paulo and Parana). The analysis of molecular variance revealed that 90% of the genetic distribution of the pathogen occurs among isolates within the subpopulation (states or host of origin). There was no correlation between geographic and genetic distance (r = 0024, P = 074), which together with the high number of migrants and the low degree of differentiation in populations of H. vastatrix, is consistent with the fact that the inoculum is probably easily dispersed by wind over long distances, allowing dispersal of the pathogen among coffee growing areas in Brazil. Therefore, it is difficult to predict the durability of resistant sources to coffee rust. The recommendation for the breeding programmes is thus to incorporate multigenic resistance as a control strategy. 650 $aCoffea 650 $aCafé 650 $aVariação genética 700 1 $aMACIEL-ZAMBOLIM, E. 700 1 $aOLIVEIRA, S. A. S. de 700 1 $aCAIXETA, E. T. 700 1 $aZAMBOLIM, L. 773 $tPlant Pathology$gv. 65, n. 2, p.196-204, Feb, 2016.
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